top of page

Δελτίο Τύπου

 

 

Στο πλαίσιο των “Αρχαιολογικών Διαλόγων 2019”, με θέμα ΘαλασσοΓεωγραφίες: Ρότες, Ροές, Δίκτυα, η καλλιτεχνική ομάδα  artspirators παρουσιάζει το project:

Ιστορίες και η θέαση του “άλλου”

ένα βιωματικό ταξίδι μνήμης στον Παγασητικό κόλπο με ιστιοπλοϊκά σκάφη

 

Σύμφωνα με το concept της ομάδας που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον Βόλο και της εικαστικού Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου, που είχε την ιδέα και τη γενική επιμέλεια του project, «Όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από αυτόν τον τόπο, μας συνδέει με έναν τρόπο η σχέση μας με τη θάλασσα. Η πόλη μας ανοίγεται στον Παγασητικό κόλπο, αλλά και ο Παγασητικός κόλπος ‘θεάται’ την πόλη, τα χωριά του Πηλίου, τις ανηφορικές διαδρομές του μαγικού βουνού. Η θάλασσα είναι κοντά αλλά και μακριά, είναι οικεία αλλά και ξένη, είναι μέσα στη μνήμη των ανθρώπων που κατοικούν αυτόν τον τόπο. Η προσωπική ανάμνηση του καθενός μας στο πλαίσιο αυτής της διαλεκτικής σχέσης του τόπου με το υγρό στοιχείο, διασταυρώνεται με τα δίκτυα άλλων ανθρώπων και αναμνήσεων. Καθένας μας έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες στο πλαίσιο αυτής της πρωτεϊκής σχέσης και το σύνολο αυτών των αφηγήσεων συγκροτεί τη συλλογική μνήμη της κοινότητάς μας».

Έτσι, η ομάδα artspirators και οι συνεργάτες τους σας προσκαλούν σε ένα πρωτότυπο project, ένα βιωματικό ταξίδι μνήμης στον Παγασητικό κόλπο με ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Το project αποτελείται από δύο μέρη:

Α΄ μέρος, Το βιωματικό ταξίδι

Το project θα υλοποιηθεί εν πλω, σε ιστιοπλοϊκά σκάφη στη διάρκεια του Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν πέντε ημερήσια ταξίδια μνήμης, από το λιμάνι του Βόλου μέχρι το νησί Παλαιό Τρίκερι και επιστροφή στον Βόλο. Η διάρκεια του ταξιδιού, με τον χρόνο της στάσης, υπολογίζεται σε 9 περίπου ώρες.

«Σκοπός του ταξιδιού μας είναι ο εμπλουτισμός της συλλογικής μνήμης με ιστορίες, βιώματα και μνήμες άλλων ανθρώπων (μνήμες του “άλλου”), που μέχρι τώρα δεν έχουν διασταυρωθεί, στη ροή ενός πραγματικού ταξιδιού μέσα στη θάλασσα του τόπου μας. Στη διάρκεια του πλου θα μοιραστούμε ηχογραφημένες μαρτυρίες ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του Παγασητικού, συνδυασμένες με προσωπικές αναφορές, μνήμες, φωτογραφίες, αρχειακά τεκμήρια, «ίχνη» και μικρές δράσεις. Η θάλασσα θα είναι αυτή που θα μας συνδέει νοητά και κυριολεκτικά, η θάλασσα ως εργασία, εμπόριο, ταξίδι, ψυχαγωγία, ξενιτιά, τιμωρία, καθαρμός …»

Ημερομηνίες ταξιδιών:

Τετάρτη 1 Μαΐου

Σάββατο 4 Μαΐου

Κυριακή 5 Μαΐου

Σάββατο 11 Μαΐου

Κυριακή 12 Μαΐου

 

Αναχώρηση από την παραλία του Βόλου στις 9.30 το πρωί και επιστροφή στις 7 το απόγευμα. Η στάση για ξεκούραση και φαγητό θα γίνει στο νησί Παλαιό Τρίκερι.

 

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται το φαγητό)

 

Δηλώσεις συμμετοχής (έως και 3 μέρες νωρίτερα)

στο τηλέφωνο: 6998601132, Ράνια Αρμάγου (υπεύθυνη παραγωγής)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Σε περίπτωση κωλύματος η ακύρωση θα πρέπει να γίνει το αργότερο 3 μέρες πριν το ταξίδι, για να γίνουν τα σχετικά έγγραφα απόπλου των σκαφών με τα ονόματα και τα στοιχεία των επιβατών. Η διαδικασία απόπλου γίνεται δύο μέρες νωρίτερα.

 

Ένδυση και τι θα φέρετε μαζί σας στο σκάφος:

Αθλητικά παπούτσια ή sneakers, άνετα ρούχα, καπέλο, σακίδιο πλάτης, μπουφανάκι αδιάβροχο ή αντιανεμικό, αντηλιακό,  ίσως ένα επιπλέον φούτερ για την επιστροφή, ένα σνακ για το ταξίδι.

Το ταξίδι απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

Την αποκλειστική ευθύνη για τη διοργάνωση των ημερήσιων αυτών ταξιδιών θα έχει η ομάδα artspirators.

 

Β΄ μέρος, Η παρουσίαση του project στο πλαίσιο του συνεδρίου “Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2019”, με οπτικοακουστική εγκατάσταση σε ιστιοπλοϊκά σκάφη

Στη διάρκεια του συνεδρίου (30 Μαΐου-1 Ιουνίου) δύο σκάφη θα είναι αγκυροβολημένα στην παραλία έξω από το κτίριο Παπαστράτου και θα υπάρχει οπτικοακουστική εγκατάσταση με την εμπειρία και την έρευνα όλου αυτού του βιωματικού ταξιδιού.

Διάρκεια λειτουργίας του έργου: Παρασκευή 31/5 και Σάββατο 1/6, 21.30 έως 23.30 

Με την υποστήριξη των “Αρχαιολογικών Διαλόγων 2019”

 

Περισσότερες πληροφορίες για το project:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932246976, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου (γενική επιμέλεια του project)

e mail: mariadromachi@yahoo.gr

 

Η ομάδα artspirators αποτελείται από τους: 

Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, εικαστικός καλλιτέχνης - ερευνήτρια, γενική καλλιτεχνική επιμέλεια των projects της ομάδας.

Σπύρος Τσαλαπάτας, μηχανικός υπολογιστών, επιμέλεια και υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας

Ράνια Αρμάγου, οργάνωση παραγωγής, γραφιστικά

https://www.artspirators.com/

 

Συνεργαζόμενα μέλη και φορείς:

Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός Παν. Θεσσαλίας

Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, θεατρολόγος, αρχειονόμος ΓΑΚ

Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης

ΓΑΚ Μαγνησίας

ΟΠΙΒΟ (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου)

 

bottom of page