top of page
posterA3τελικο super-2.png

5. Η εγκατάσταση στα Τετράγωνα και οι προσφορές βοήθειας

Τον Ιούνιο του 1923 το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, υλοποιώντας την πρόταση του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων, αποφάσισε την ανέγερση προσφυγικού συνοικισμού στη θέση «Ξηρόκαμπος», μια γυμνή και άδεντρη περιοχή στην προέκταση της οδού 2ας Νοεμβρίου, μετά τον χείμαρρο Κραυσίνδωνα. Στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου έγινε η τελετή της θεμελίωσης του συνοικισμού. Τον πυρήνα των πρώτων σπιτιών αποτέλεσαν 10 «Τετράγωνα» με 776 δωμάτια συνολικά, κτισμένα ανατολικά, βόρεια και νότια της κεντρικής πλατείας του ναού της Ευαγγελίστριας, που δεν είχε ακόμη κτισθεί. Πολλά από αυτά τα ‘κατέλαβαν’ πρόσφυγες πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες. Θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το τέλος του 1924 για να παραδοθεί το σύνολο των πρώτων αυτών οικημάτων, στις 28 Δεκεμβρίου. Τα επόμενα χρόνια ο συνοικισμός θα περιλάβει σταδιακά τα «Τσιμεντένια» (1925), τα «Τζαμαλιώτικα» (1927), τα «Γερμανικά» (1928) και τα «Πέτρινα» (1929).

2.jpg

«Η Επιτροπή του οικονομικού συσσιτίου υπέρ των εκ Μικράς Ασίας προσφύγων.

Διακήρυξις:

Την προσεχή Κυριακή και ώραν 11 π.μ. γενήσεται μειοδοτική δημοπρασία προς χορήγησιν του απαιτηθησομένου κρέατος ως και φασολίων, ροβυθίων, ορύζης, ελαίου, κρομμύων, πιπέρεως και καυσοξύλων διά τας ανάγκας του συσσιτίου των προσφύγων.

                                                                Εν Βόλω τη 29η Σεπτεμβρίου 1922 (εφ. Η Θεσσαλία)»

 

 «Ο εν τη πόλει μας αφιχθείς θίασος των Βεάκη και Νέζερ και διά δημοσιευμένης επιστολής, δηλοί ότι προσφέρει το 25%, ήτοι το τέταρτον των εισπράξεων όλων των εν γένει παραστάσεων, όπερ υπολογίζεται ότι θα ανέλθη εις 10.000 δραχμάς, υπέρ των προσφύγων. Η ευγενής αύτη χειρονομία των μοναδικών μας καλλιτεχνών εγένετο δεκτή μετ’ ενθουσιασμού και αρίστης εντυπώσεως».

 

«’Απαντες εν γένει οι ιατροί της πόλεώς μας προσεφέρθησαν να παράσχουν δωρεάν τας ιατρικάς των υπηρεσίας εις τους πρόσφυγας».

                                                                                    (εφ. Η Θεσσαλία, φθινόπωρο 1922)

«Τα Τετράγωνα ήτανε μια σειρά, σειρά, σειρά, σειρά, καμαράκια, καμαράκια, καμαράκια, καμαράκια, από πάνω έβλεπε κανείς τα ξύλα που ήτανε στο ταβάνι, κάτω ήταν τσιμέντο, δε βαριέσαι, ένα παράθυρο και μια πόρτα, ένα κοινό αποχωρητήριο ή μάλλον αποχωρητήρια, πληθώρα αποχωρητηρίων στη γραμμή. Ήτανε κι ένα κοινό πλυσταριό. Εκεί μαζευόντουσαν όλες οι γυναίκες, στήναν ένα καζάνι ή έναν γκαζοτενεκέ και ζεσταίνανε νερό και πλένανε τα ρούχα τους. Αυτή ήταν η πολυτέλεια που υπήρχε στα «Τετράγωνα».

 

«Μόλις οι μαστόροι τοποθετούσαν κεραμίδια σε μια ομάδα δωματίων, καταλαμβάνονταν ‘εξ εφόδου’ από τους πρόσφυγες που ζούσαν στοιβαγμένοι στις αποθήκες. Δεν περίμεναν εγκαίνια, λόγους, επισημότητες. Οι τεχνίτες και οι μηχανικοί τους έδιωχναν, γιατί δεν ήταν ακόμη τελειωμένα – ήταν ασουβάντιστα και στρωμένα με χώμα – αλλά αυτοί πού ν’ ακούσουν… Θρονιάζονταν μέσα και δεν το κουνούσαν σπιθαμή».

                                                                                                                                (προφορικές μαρτυρίες)

 

«Η οικογένεια ψάχνει ακόμη με αγωνία για άδειο δωμάτιο στα Τετράγωνα. Τελικά βρίσκουν μια πόρτα ανοιχτή με τον αριθμό: Τετράγωνο Θ΄ αρ. 60. Ορμούν μέσα, πετούν τους μπόγους, κάθονται στο χώμα να ξεκουραστούν. Ο πατέρας μπήκε τελευταίος ιδρωμένος, κουρασμένος, βήχοντας. Έκλεισε τη μονοκόμματη ξύλινη πόρτα πίσω του, ακούμπησε σ’ αυτή, έβγαλε βαθύ αναστεναγμό, έκανε τον σταυρό του και είπε με φωνή τρεμάμενη:

  • Δόξα τω Θεώ! Είμαι ελεύθερος, χαρούμενος κι ευχαριστημένος. Εδώ θα ζήσουμε, θα ριζώσουμε, θ’ αναστηθούμε!

  • Μα, Γιώργη μου, πού βλέπεις τη χαρά και την ευτυχία; Σ’ αυτό το δωμάτιο που μοιάζει με τον στάβλο που είχαμε στην πατρίδα;

  • Σώπα, Δεσποινιώ! Κάτω απ’ αυτά τα κεραμίδια θα κοιμηθώ καταγής, αλλά ελεύθερος. Δεν θα ‘χω πια τον Τούρκο στο κεφάλι μου! Θα κοιμηθώ πια ήσυχος στο σπίτι μου και θα ονειρευτώ το μέλλον χωρίς φόβο και αγωνία για τη ζωή μου και τη ζωή σας. Η πόρτα αυτή που στηρίζω τις πλάτες μου θα μένει ανοιχτή, γιατί δεν υπάρχει πια ανάγκη να κλειστεί».

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς, Αληθινές Μικρασιάτικες ιστορίες,

Ώρες, Νέα Ιωνία Βόλου 1993

ΓΑΚ Μαγνησίας, Αρχείο Ασύλου Παιδιού Βόλου, Φάκ. 2487, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

ΛΟΓΟ-9.jpg
ΛΟΓΟ-10.png
bottom of page