Η «χρυσή» δεκαετία του ‘60 της Νίκης Βόλου

6.jpg

 

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΑ

[...] Στο αποψινό μου απόγευμα μνήμες όμορφες και νοσταλγικές έρχονται στο μυαλό μου από εκείνα τα μεταπολεμικά ποδοσφαιρικά χρόνια, που τα ζούσαμε εκείνο τον καιρό.
Και ξαφνικά η ανάγνωση του «βιβλίου της ιστορίας» σταματά στις πιο κρίσιμες σελίδες της ιστορίας της Νίκης Βόλου: Είναι η 14η Μαΐου 1961 και η Νίκη δίνει το πιο κρίσιμο παιχνίδι της ιστορίας της. Παίζει εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό Κοζάνης και έστω και με ισοπαλία ανέρχεται Α’ Εθνική Κατηγορία.
Από τη Δευτέρα όλη η πόλη, όλος ο κόσμος ζει τους ρυθμούς της Κυριακής, του μεγάλου αγώνα με τον Ολυμπιακό Κοζάνης. Από τα χαράματα της Κυριακής η πόλη άδειασε. Τρεις χιλιάδες φίλαθλοι με επικεφαλής τον αείμνηστο νομάρχη Μαγνησίας Γεώργιο Παπαδάκο και τον αλησμόνητο δήμαρχο Νέας Ιωνίας Βόλου Γεώργιο Μπαλή ακολούθησαν με πούλμαν την ομάδα. Ο ενθουσιασμός μεγάλος. Η πίστη για την άνοδο μία και μοναδική.

Ήταν ένα δυνατό και σκληρό παιχνίδι. Οι Κοζανίτες έπαιζαν άγρια και αντιαθλητικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προηγήθηκαν στο σκορ με 1-0. Παγώσαμε, τέτοια εξέλιξη δεν την περιμέναμε. Ευτυχώς μετά μισή ώρα έγινε η μεγάλη φάση για την ομάδα μας: Ο Δημήτρης Κοκκινάκης κάνει μια έξυπνη σέντρα από δεξιά και ο τεχνίτης Νίκος Τζίνης, αφού την κοντρολάρει πλασάρει τον τερματοφύλακα και κάνει το 1-1 στο σκορ.
Αυτό που θέλαμε… Σείστηκε το γήπεδο από τις ζητωκραυγές. Ο κόσμος να παραληρεί. Ο πρόεδρος της Νίκης Γιάννης Αμοιρόγλου να χειροκροτεί και να αγκαλιάζει τους παίκτες. Ο γενικός αρχηγός Παντελής Μαγουλάς να δακρύζει από χαρά και συγκίνηση.
Έληξε ο αγώνας 1-1. Η Νίκη Βόλου στα «σαλόνια της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Οι έντεκα λεβέντες, τα έντεκα παλικάρια, που «πάτησαν» μέσα στην έδρα του τον Ολυμπιακό Κοζάνης και ανέβασαν τη Νίκη Βόλου στην Α’ Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου το έτος 1961 , κατέβηκαν με την εξής σύνθεση: Μιτζηλαίος Στέλιος τερματοφύλακας , Τσιμπερίδης Γιώργος δεξιός μπακ, Μαρσουβανίδης Κώστας αριστερός μπακ, Μανιατάκης Τάσος και Ζαντέρογλου Χρήστος στο κέντρο άμυνας, Καραηλιού Γιώργος και Κολοβός Δημοσθένης κέντρο στον άξονα, Κοκκινάκης Δημήτρης δεξιός εξτρέμ, Τζίνης Νίκος αριστερός εξτρέμ, Λαλές Δημήτρης επιθετικός τροφοδότης, Καλιοντζής Λευτέρης φουνταριστός φορ.

Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές «άνοιξαν» την πόρτα για να περάσει η Νίκη στα «σαλόνια» της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας . Οι μισοί δεν ζουν σήμερα. Ανέβηκαν στον «Επάνω Κόσμο» και συνεχίζουν να παίζουν μπάλα στη Νίκη, που έστησαν εκεί επάνω ο Παντελής Μαγουλάς με τον Νίκο Γκαμέτη. Οι υπόλοιποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας θαλεροί και ακμαίοι, για να θυμίζουν στιγμές θριάμβου και δόξας, που έζησαν.»

                                                                                                (εφ. Η Θεσσαλία, 20.08.2018)