ΑΛΦΟΝΣ
Αλφόνς Χοχάουζερ
Ο αυστριακός Αλφόνς Χοχάουζερ (1906-1981) υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος με πάθος για το Πήλιο, όπου επέλεξε να ζήσει για πενήντα περίπου χρόνια. Η παρουσία του στο Πήλιο προκάλεσε πολλές και αντιφατικές αφηγήσεις για τις δραστηριότητές του στη διάρκεια της Κατοχής και στα μεταπολεμικά χρόνια και το όνομά του συνδέθηκε με Γερμανούς ναζί, δράσεις αρχαιοκαπηλίας και έναν ανεξιχνίαστο θάνατο. «Ο Αλφόνς ήταν ένας νάρκισσος που αγάπησε το Πήλιο όσο και τον εαυτό του, και μια ξεχωριστή προσωπικότητα σαν χρυσόσκονη και λάσπη μαζί στον ίδιο τενεκέ, σημειώνει ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος στο βιβλίο του για τον Αλφόνς.
Το όραμά του ήταν να μετατρέψει το Πήλιο σε παράδεισο εναλλακτικού τουρισμού για ξένους ταξιδιώτες, σχέδιο πρωτοποριακό για την εποχή του, που το υλοποίησε σε μικρό βαθμό δουλεύοντας σκληρά και ξεπερνώντας πολλά προβλήματα. Για 11 χρόνια διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης και των επιχειρήσεων φιλοξενήθηκαν από τον Αλφόνς στα κελιά του μοναστηριού στο νησί Τρίκερι, χωρίς ηλεκτρικό και ανέσεις, τρώγοντας φρεσκοφουρνιστό ψωμί, ψάρια και θαλασσινά, χόρτα και κρέας από το βουνό, μαγεμένοι από την αγνή φύση.
Ο τρόπος που επέλεξε ο Αλφόνς να δώσει τέλος στη ζωή του, σε μια βουνοκορφή του Πηλίου κοντά στο Βένετο, μέσα στη χιονοθύελλα, φανερώνει την επιθυμία του να λυτρωθεί γυρίζοντας στη γη που τόσο αγάπησε.
(Στοιχεία από: εφ. Η Καθημερινή, Ο ξυπόλυτος προφήτης του Πηλίου, 07.07.2020,
Κώστας Ακρίβος, Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2010)