(αφήγηση)

Σεπτέμβρης του 1922. Το λιμάνι του Βόλου γεμίζει από καραβιές προσφύγων από τα παράλια της Μικρασίας και κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης. Άνθρωποι που, μετά την πτώση του μετώπου στη Μικρασία, κυνηγήθηκαν από τους τσέτες και τους φανατικούς εθνικιστές του Κεμάλ και γλύτωσαν με την ψυχή στα δόντια και μόνο με τα ρούχα που φορούσαν οι περισσότεροι. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω από την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη. Και βάλθηκαν να τρέχουν, να φεύγουν κυνηγημένοι απ' το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου. Άρπαξαν βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια και πέρασαν τη θάλασσα σ' έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι. Τα νησιά του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος,Τήνος, Νάξος…. γέμισαν από Έλληνες της απέναντι ακτής, που έβλεπαν τις εστίες τους και τις ζωές τους να γίνονται παρανάλωμα.

 

Άρθρο Τάκη Οικονομάκη με τίτλο «Το Μαύρο Κύμα» από τη Θεσσαλία της 20ης Σεπτεμβρίου 1922, που αναφέρεται στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής, τον ξεριζωμό και την άφιξη των προσφύγων στον Βόλο.

 

(αρχείο)

«εν πλω γεννηθείσα»

Ο Σύνδεσμος προσφύγων Νικομηδείας πιστοποιεί ότι η κάτωθι εικονιζομένη Ελένη σύζυγος Κωνσταντίνου Κ., ετών 42, τυγχάνει πρόσφυξ εκ Κουρή της Νικομηδείας, καταφυγούσα εν Ελλάδι το 1921, εγκατεστάθη εν Βόλω μετά της εν τη κάτωθι επίσης φωτογραφία εικονιζομένης θυγατρός της Μαρίας αγούσης το 13ον έτος της ηλικίας της ως γεννηθείσα εν πλω κατά το έτος 1922.

ΓΑΚ Μαγνησίας, Αρχείο Δήμου Βόλου (πρώην Παγασών), Προσφυγικοί Σύλλογοι, Φάκ. 2: Σύνδεσμος Προσφύγων Νικομηδείας - Πιστοποιητικόν (1935)

ΓΑΚ Μαγνησίας, Αρχείο Δήμου Βόλου (πρώην Παγασών), Προσφυγικοί Σύλλογοι, Φάκ. 2: Σύνδεσμος Προσφύγων Νικομηδείας - Πιστοποιητικόν (1935)